Историја на SonicSonic на Еже подобро познат по името на Sonic е главниот лик на Sonic видео играта серија објавен од страна Сега, како и голем број на спин-off на стрипови, карикатури и филмови.
Првиот Sonic игра, Sonic на Еже, објавен 23 јуни, 1991 година, беше ослободен со цел да се обезбеди Сега со маскота која високо се враќа на сликата на СЕГА.

Од тогаш, Sonic стана еден од ликовите во најпознатиот видео игра во светот, со игри, кои се продадени во над 70 милиони копии.

Во 1990 година, додека Нинтендо, главен конкурент Сега во конзола на пазарот, веќе се најде совршена маскота Марио во 1985 година, Сега сè уште ги барам за харизматична личност во можност вистински да се натпреваруваат со познатиот водоводџија.
Конечно, сини еж Наото Ошима, чиј код име беше "M.Needlemouse" (Needlemouse е буквален превод на Еже во јапонски), кој беше избран да го внесат нова маскота на СЕГА.
Сина боја беше избрана за да одговара сини логото Сега, на чевли се инспирирани од боите на албумот Лош од Мајкл Џексон, со многу силен контраст меѓу црвено и бело, како чизми на Дедо Мраз.
Ликот на крајот вика "Sonic" поради неговата жалба до американскиот пазар vitesse.Pour и контраст со Mario
Sonic дава млад, брз и малку арогантен. Тоа, сепак, не може да плива, бидејќи во тоа време, Yuji Naka верува hedgehogs можност да го стори (се смее). Тој оди на Megadrive во 1991 година.

Настапи на Sonic различни во зависност од медиумите и стил со која е наменета: Оригиналниот Sonic дизајниран од страна на Ошима беше краток, со кратки боцки, тркалезна тело и ирис не се видливи, како видео игри дизајниран уметнички дела за пакување на Sonic на Еже и други игри во серија.
Кога Sonic на Еже 2 на Megadrive се појави, пропорциите на Sonic се менува во многу поголем и наметнување.

Од Sonic авантура, објавен во 1998 година, Sonic беше редизајнирана со Yuji Uekawa, endowing поголеми нозе, тело помалку сферични, повеќе овенати Quills и зелени очи.

Но нека се сеќавам над сето тоа на годината 90 е дека појавата на создавање легенда која е дел од листата на најдобрите видео игра карактери од раѓањето на еден тим полн со амбиција и талент кој продолжува да им обезбеди квалитетна работа и идеи навистина funs, и појавата на нова игра која наметнува нови стандарди во областа на игри платформи.

Денес ....

И денес, добро, тоа е секогаш ист успех како што знаете, особено со игри прилагодени на: PlayStation 3, Wii U, Xbox 360, Nintendo 3DS, PlayStation Вита и да и не помалку.

Значи, ако имате ненадејна потреба да се игра Sonic, дојде и ја тестираме и нашата игри!.

Нашите Sonic игри