Sejarah SonicSonic Hedgehog yang lebih dikenali dengan nama Sonic adalah watak utama siri permainan video Sonic diterbitkan oleh Sega, serta beberapa spin off-buku kartun, komik dan filem.
Permainan pertama Sonic, Sonic Hedgehog, dibebaskan 23 Jun, 1991, telah dikeluarkan dalam usaha untuk menyediakan Sega dengan maskot bahawa pulangan yang tinggi kepada imej Sega.

Sejak itu, Sonic telah menjadi salah satu daripada watak-watak yang paling terkenal di dunia permainan video, dengan permainan yang telah menjual lebih 70 juta salinan.

Pada tahun 1990, manakala Nintendo, pesaing utama dalam pasaran konsol Sega, telah mendapati maskot sempurna Mario pada tahun 1985, Sega masih mencari tokoh berkarisma mampu untuk benar-benar bersaing dengan tukang paip yang terkenal.
Akhirnya, biru landak Naoto Oshima, yang kod nama "M.Needlemouse" (Needlemouse adalah terjemahan literal landak dalam bahasa Jepun), yang telah dipilih untuk menjelmakan maskot baru Sega.
Warna biru telah dipilih untuk dipadankan dengan logo biru Sega, kasut diilhamkan oleh warna penutup album Bad oleh Michael Jackson, dengan kontras yang sangat kuat antara merah dan putih, seperti but Santa.
Watak akhirnya dipanggil "Sonic" kerana rayuan kepada vitesse.Pour pasaran AS dan kontras dengan Mario
Sonic memberikan muda, pantas dan sedikit sombong. Namun ia tidak boleh berenang, kerana pada masa itu, Yuji Naka percaya landak tidak dapat berbuat (ketawa). Dia pergi pada Megadrive dalam tahun 1991.

Penampilan Sonic berbeza bergantung kepada media dan gaya dengan mana ia telah direka: Sonic asal yang direka oleh Oshima adalah pendek dengan duri-duri pendek, badan bulat dan iris tidak kelihatan, seperti permainan video direka karya seni untuk pembungkusan Sonic Hedgehog dan permainan lain dalam siri ini.
Apabila Sonic Hedgehog 2 pada Megadrive muncul, bahagian Sonic telah berubah untuk lebih besar dan mengenakan.

Sejak Adventure Sonic, yang dikeluarkan pada tahun 1998, Sonic telah dirombak semula oleh Yuji Uekawa, endowing lebih besar kaki, badan yang kurang sfera, lebih melabuh quills, dan mata hijau.

Tetapi mari kita ingat atas semua bahawa 90 tahun adalah bahawa penampilan mewujudkan legenda yang adalah sebahagian daripada senarai permainan terbesar aksara video kelahiran pasukan penuh cita-cita dan bakat yang telah terus menyediakan kualiti kerja dan idea-idea yang benar-benar funs, dan kemunculan permainan baru yang mengenakan standard baru dalam bidang platform permainan.

Hari ini ....

Dan hari ini, dengan baik, ia adalah sentiasa kejayaan yang sama seperti yang anda tahu terutamanya dengan permainan disesuaikan pada: PlayStation 3, Wii U, Xbox 360, Nintendo 3ds, PlayStation Vita dan ya dan tidak kurang.

Jadi jika anda mempunyai keinginan secara tiba-tiba untuk bermain Sonic, datang dan menguji permainan kami!

Kami Permainan Sonic